YÖKAK, üniversitelerin iç kalite sistemlerini kurmalarına destek olacak yazılım geliştirdi

Yükseköğretim Kalite Kurulu (YÖKAK), üniversitelerin iç kalite güvence sistemlerinin geliştirilmesi ve güçlenmesi amacıyla geliştirdiği program değerlendirme yazılımını üniversitelere tanıtmak amacıyla toplantılar düzenledi. 

Kurul tarafından üniversitelerin iç kalite sistemlerini kurmalarına destek amacıyla geliştirilen bu yazılım, pilot uygulama için 15 üniversite (Ankara Üniversitesi, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi, Akdeniz Üniversitesi, Artvin Çoruh Üniversitesi, Başkent Üniversitesi, Beykent Üniversitesi, Bolu Üniversitesi, Giresun Üniversitesi, Kocaeli Üniversitesi, Marmara Üniversitesi, Medipol Üniversitesi, Selçuk Üniversitesi, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi, Uludağ Üniversitesi ve Yeditepe Üniversitesi) ile paylaşıldı. Üniversiteler bu yazılım ile programlarını kendi oluşturdukları ölçütlerle izleyebilecek ve değerlendirmeler yapabilecekler. Ayrıca programlarının yeterliliklerini, güçlü ve gelişmeye açık yönlerini görerek, program akreditasyon süreçleri hakkında deneyim kazanabilecekler. 

YÖKAK Başkanı Prof. Dr. Elmas, “Dış değerlendirmeler tamamlandığında üniversitelerimizde iç kalite güvence sistemlerinin kurulmasına yardımcı olacak bir yazılımın geliştirilmesi gereği ortaya çıkmıştır. Kurulumuz tarafından, ihtiyaç duyulan bu yazılım geliştirilerek üniversitelerimizin kullanımına açılmıştır. Güçlü bir kalite güvencesi sistemi için gerekli olan, bilişim destekli yönetim sistemlerinin geliştirilmesi ve program değerlendirmelerinin yapılmasıdır. Bu doğrultuda üniversitelerimizden dünyadaki bütün gelişmeleri, ülkemizin hedefleri ve kurumlarının kapasitelerini dikkate alarak, kendi modellerini oluşturmalarını istiyoruz. Geliştirilen yazılımın en önemli özelliği; kurumların ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora programlarının öz değerlendirme ve dış değerlendirmelerini web tabanlı olarak yapmalarına imkân sağlamasıdır. Her seviyedeki kriterler üniversite tarafından belirlenecek ve izlenecektir. Çok esnek tasarlanan bu yazılım her üniversiteye ve her programa özgün hale getirilebilmektedir” dedi.

YÖKAK Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Sibel AKSU YILDIRIM ise, sisteme yüklenen verilerin kurumsal hafızayı güçlendireceğini ve kurumları program akreditasyonuna teşvik edeceğini vurguladı. Sistemin kalite süreçlerini görünür hale getireceğine ve bu görünürlüğün iyileşme çalışmalarına ivme kazandıracağına dikkat çekti.

Yazılımın kullanımına ilişkin bilgilendirmelerin yapıldığı toplantıda, program değerlendirme yazılımının 2 aylık süre içerinde tüm üniversiteler ile paylaşılacağı bildirildi.

Üniversite Yönetim Bilgi Sistemi: Program Değerlendirme Modülü Kullanıcı Kılavuzu için tıklayınız

Toplantıda yapılan sunumlar aşağıdadır:

Prof. Dr. Muzaffer ELMAS.pdf